2010. március 25., csütörtök

A kutyákról - Gazdiknak

A kutya rendkívül tanulékony és hűséges a gazdájához. Minden ebnek nagy a mozgás igénye és kiváló a szaglóképessége. Az őseit a farkasok, sakálok és a különféle vadkutyafajok között keresik. A kutya háziasításának legfontosabb indítóoka a vadászatokon kívül az őrző- és jelzőszolgálat volt. A magyaroknak is a legősibb háziállatuk a kutya. Mind tudjuk az ősi magyar őrző és terelőebek a komondor, a kuvasz, a puli és a pumi, vadászkutyák az úgyszólván teljesen kiveszett szelindek, a kopó, a magyar vizsla és az agár. Jelenleg több 100 kutyafajta és változat teszi lehetővé, hogy válasszunk közülük. A legelterjedtebb házőrző fajták a farkaskutya (német juhász), a komondor, dobbermann, kuvasz, puli, bulldog, foxterrier, stb. A vizslákat, vérebeket, agarakat, apportírozó ebeket, kotorékebeket az állattenyésztésben és a vadászatban használják. A közbiztonság és a nyomozás terén a kutyák kiváló nyomozó-, őrző- és járóképességét hasznosítják. Életmentő szolgálatra és vakvezetésre, a sarkvidéken szánvontatásra is alkalmaznak kutyákat. Betegségei közül legveszedelmesebb a veszettség. A kutyatenyésztésben a fő ellensége, a szopornyica főként 1 éven aluli kutyák között pusztít. Elég gyakori a kutyán is gümőkor. Különféle bőrbetegségei az emberre is átterjedhetnek. Bőrén tömegesen élhet a kutyabolha. Veszedelmes élősködői a féregatkák osztályába tartozó orrféreg és a különböző galandférgek és az emberi bélgiliszta rokona.



Az egyetlen dolog amit az ember az állatnyelvből ért, ha a kutya a farkát csóválja akkor jókedve van, ha pedig valamiért másképp viselkedik és szomorú akkor valami baj lehet a kis kedvencünkkel.

Ha valaki újdonsült kutyatartó lesz akkor elég sok és nehéz dolgokkal kell szembe néznie.

Mint tudjuk senki nem születik egyből tudósnak , a tudást mindenkinek meg kell szereznie. Ám ha valaki kezdő kutyatartó lesz annak szüksége van minden információra, hogy a kis kedvencét jó kutyusnak tudja nevelni. Mint tudjuk a kutyákat is kölyökkorukban tudjuk tanítani. Mikor már elértek egy bizonyos kort onnantól már elég nehéz és körülményes munkát igényel egy kutya nevelése. Mindenki figyeljen kis kedvencére, hogy ha lehet akkor míg kölyök akkor neveljük és tanítgassuk. Természetesen minden állat tanulékony, de ebből a kutya az egyik legtanulékonyabb állat. Magunkhoz tudjuk őket nevelni és mindent megtanulnak. Természetesen türelmet és fegyelmet igényel ez is. Nem szabad a kutyát megfélemlíteni, mert az a későbbiekben rosszul sülhet el és másokra nézve is veszélyes lehet.

Figyeljünk arra is ha a kutya gyermek közelében van. A gyerek nagyon sok olyan dolgot csinál amivel felkeltheti egy kutya érdeklődését. Labdázik, futkos, kiabál és ezekkel a dolgokkal mind a kutya figyelmét is magára vonzza. Azt viszont soha nem tudhatjuk, hogy mi játszódik le a kutyánk fejében, mindig jobb az elővigyázatosság. Ha sétálni visszük kedvencünket ott is találkozik másik kutyával és ezt is meg kell tanítani neki, hogy ilyen helyzetben, hogy kell viselkednie. Természetesen nekünk gazdiknak is el kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem mindenki szereti a az állatokat, beleértve a mi kis kedvenceinket. De nem mindig csak a kutyának kell igazodnia a másikhoz, hanem igenis annak is aki nem szereti a kutyákat. Erre egy példa: a gyalogosnak is igazodnia kell a kocsikhoz, mégsem kellett kresszvizsgát tennie. Csak egyszerűen tudják mik a szabályok.

Ha valaki kutyagazdi lesz akkor az igenis vegye komolyan ezt a feladatot, higgye el, hogy kis kedvence hálás lesz érte.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
| |