Vitaminok és táplálékkiegészítők ebeknek


Vitaminok kedvenceinknek:

Probiotikumok és prebiotikumok
Mind tudjuk napjainkban mi emberek is mindenhonnan csak azt halljuk, hogy próbáljunk meg egészségesen élni és táplálkozni. Az a táplálék amit megeszünk a z a bélcsatornában szívódik fel. De ehhez szükség van az emésztőenzimekre amelyek részben ezt a folyamatot elősegítik.   Az emésztőenzimek feladata az elfogyasztott táplálék lebontása, átalakítása, hogy a bélfalon keresztül fel tudjon szívódni. A tápanyagok egy másik csoportját nem az emésztőenzimek, hanem az emésztőbaktériumok végzik amelyek a vastagbélben találhatok. Ezek számunkra hasznos baktériumok. A baktériumok lebontják a rostokat, ennek során zsírsavakat termelnek, ezek a zsírsavak pedig a gazdaszervezet bélhámsejtjei számára  jelentenek energiaforrást, táplálékot. A rostok elfogyasztásával  tehát tápláljuk a bélhámsejteket, melyből azok erőssebbeké, nagyobbakká válnak, ezáltal nő az ember és a kutya is.


PROBIOTIKUM:
élő organizmusok, melyek képesek a gazdaszervezet bélcsatornájában megtelepedni, ott elszaporodni és jótékonyan befolyásolni a gazdaszervezet állapotát.Ilyenek például a Lactobacillus, Bifidobacterium fajok, tehát az élő baktériumok.


PREBIOTIKUMOK:
olyan tápanyagok, szerves vegyületek, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes -probiotikus- baktériumfajok szaporodását. Ilyenek például az olyan rostok, melyek csak egyes a gazdaszervezetben élő, hasznos bélbaktériumok számára jelentenek táplálékot, a kórokozok számára nem. Azt is mondhatjuk, hogy a prebiotikumot a probiotikumok táplálékai. Azokat a készítményeket, melyek mind pro-, mind prebiotikumokat tartalmaznak, szimbiotikumoknak is nevezzük.

 
| |