2010. március 20., szombat

Kutyabiléta és pórázválasztás

A kisállat-kereskedésekben töméntelen nyakörv és póráz között válogathatunk, de egy-két dologra nem árt odafigyelni. Egy kutyabiléta nem sokat ér, ha a póráz nincs megfelelően kiválasztva kedvencünknek.

A pórázokat leggyakrabban kötélből, bőrből, láncból vagy nylonból készítik. Nagy termetű kutyáknak erős pórázt válasszunk - erős bőrből valót vagy bőrfogantyúval ellátott láncot. Neveletlen, pórázt előszeretettel rágcsáló kutyának szintén láncpórázt vegyünk.

A nylon póráz előnye, hogy könnyű, könnyen mosható és kényelmesen zsebre vágható. Csévélőorsóval ellátott, 4-6 méteresre hosszabbítható pórázok is kaphatók; ezek kis helyen elférnek, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a kutya ellenőrzés mellett viszonylagos szabatdágot élvezzen.

A nyakörv rendszerint bőrből készül, de vannak lánc és nilon nyakörvek is. A legtöbb kutyának jó a 12 mm vastag bőrnyakörv, a nagy méretűeknek azonban 2,5-4 cm vastag nyakörv való.

Én ezt javaslom, mivel ez nem tesz semmiféle kárt a kutyus nyakában, ha nagyon huzatja magát. A hámot a testére kell felerősíteni. Némelyik kisebb, törékeny kutya a nyakörvet nem is viseli el, mivel ha a vékony nyakát megnyomja, akkor rögtön fulladozni kezd. A hám is kisállat kereskedésekben kapható, a yorkie mérettől egészen a nagykutyákig!

A kutyakölyköt addig nem szabad utcára vinni, míg át nem esik a szükséges védőoltásokon, de a pórázhoz és a nyakörvhöz nem árt már ekkor hozzászoktatni.

Biztonsági szempontok:
Amikor először adunk a kutyakölyökre nyakörvet:
- a nyakörv és a nyak közé lazán beférjen 2-3 ujjunk (ha túl laza, a kiskutya kibújhat belőle és annak szökés lenne a vége!)
- fiatal kutyakölyökre ne adjunk fojtóláncot (kárt tehet a nyakában)
- távolítsunk el minden kiálló felületet, amibe a nyakörv beleakadhat s megfojthatja a kiskutyát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
| |