2010. március 28., vasárnap

Kutyafajták és Stílusuk - Milyen a hozzájuk illő póráz és biléta?

Cavalier King Charles Spaniel



Nagyon kedvelt ez a faj, talán azért, mert benne ötvöződik a törpe és a vadászspániel. Kedves, alkalmazkodó ezért jól kijön más kutyákkal vagy macskákkal, de még más állatokkal is hamar megbarátkozik. Ez a kutya is igényli a sok gondoskodást. A lakásban csendben elheverészik, de séták során előjön belőle az igazi játékosság és vadászösztön. Ez a kutya minden korosztály számára egy igazi társ lehet. A gyerekek kifáraszthatatlan játszótársa, az idősek szerető és odaadó társa, a vadászok megbízható segítője. Ennek a kutyusnak a ragaszkodása önzetlen, játékossága vigasztaló, hűsége pedig őszinte volt.
A cavalier napjainkban is rászolgál előkelő nevére és múltjára. A régmúltban ez a kutya a királyi udvarok elengedhetetlen "kelléke" volt. Elegáns külsejével, bájos viselkedésével elnyeri mindenki tetszését, legyen az családtag vagy ismerős, vagy számára idegen ember. Ezt a fajt bátran vihetjük magunkal, mert példamutató magatartásával nem kell szégyenkeznünk miatta. Ideális az idősek számára is, mert lakásban is tartható. A szobában nyugodt, nem ugatós ugyanakkor viszont jó jelzőkutya. Ez a fajta szereti a társaságot és jól alkalmazkodik egy másik kutyához. Lehet őket kennelben is tartani, de nem ajánlott. Nagyon sok cavalier gazdi vesz még egy cavalier társat kedvencének, hogy önfeledt legyen a szórakozás. A mozgásigényük nem olyan nagy, de ahhoz, hogy igazán kiegyensúlyozottak legyen biztosítanunk kell számukra a megfelelő mennyiségű mozgást a szabadban. Szeretik viszont a hosszú erdei sétákat és ilyenkor előjön belőlük az a bizonyos vadászösztön. Vannak olyan gazdik akik kifejezetten vadászatra tartják ezt a fajtát. Nevelésével nincs igazán gond, mert igyekszik mindig a gazdája kedvében járni és rettentő tanulékony. Ennél a fajnál is nagyon igaz, hogy csak türelemmel, szeretettel érhetjük el azt amit akarunk, mert a durva hangos szóra nagyon érzékenyek. Az ápolás terén sem kell túlzásba esnünk. Szereti ha fésülik, de ehhez elég egy fém fésű és egy bontófésű. Azokat a kutyákat akiket vadászatra használnak sem szabad a szőrüktől megfosztani, megtrimmelni vagy akármilyen eljárással levágni. Ha a sárban hempereg akkor amint megszárad a sár, csak ki kell fésülni és a szőre ugyanolyan szép lesz. Egészséges fajnak mondhatjuk, de egy-két szembetegségre hajlamosak.
Ez a fajta azok figyelmébe ajánlott akik szeretnének egy bájos, elegáns könnyen kezelhető és hűséges társat maguk mellé.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
| |